Resepi Daging Bakar Danok & Air Asam
Daging Bakar Danok & Air Asam..
Suhu:180
Masa:one side 20minit.
Saya perap daging ni semalaman..
Bahan perapan daging:
-Daging sekilo
-1sk sos ikan
-2 sb Sos tiram
-2@3 sb Brown sugar
-1 sk lada hitam
-Sedikit minyak
Bahan sos:
-Akar daun ketumbar
-Daun ketumbar
-1sb Beras pulut(sangaikan dulu& tumbuk)
-2 ulas bwg putih
-2 sk Sos ikan
-2 sudu besar air limau
-1 sudu besar brown sugar
-1 sudu besar Chili flakes
-1/2 sudu besar sos cili
-1/2 sudu besar sos tiram
-1 Bawang besar (hiris nipis)
Cara2:-
-TUmbuk beras yang disangai sampai hancur kasar.
-Masukkan akar daun ketumbar & bwg putih dan tumbuk smpai lumat
-dalam periuk kosong atas api kecik, Masukkan sos ikan,brown sugar,air limau nipis kacau hingga sebati
-Masukkan sos cili,sos tiram
-masukkan 3 bahan yang ditumbuk tadi (akar ketumbar,bawang putih,beras yang disangai)
-kacau hingga mendidih
-Masukkan daun ketumbar yg dipotong
-Masukkan chili flakes
-Masukkan bwg besar yg dipotong tadi
-Rasa sos tu..tambahkan gula melaka/air limau/chili flakes if nak lagi mengancam
Daging tu saya bakar air fryer dlm 20 hingga 30 minit suhu 180..lepas 20mi it tu tgk la daging n balikkan.. sy pakai aluminium foil sebab nak bagi dia juicy n tak kering..tambah lg 10 minit lepas balikkan daging tu
Cp Sumber: https://m.facebook.com/groups/510788465769250?view=permalink&id=1490363951145025
test
ReplyDelete