Resepi Daging Masak Asam Utara

DAGING MASAK ASAM UTARA

Bahan-bahan:
500gram daging – hiris kecil
3 biji ubi kentang
1 cawan air asam jawa
1 batang serai – titik
1 genggam daun kesum
Garam dan gula secukup rasa
Air secukupnya

Bahan-bahan B (kisar):
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 labu bawang besar merah
½ inci kunyit hidup
½ inci halia

Cara memasak:
1. Tumbuk halus semua bahan B.
2. Panaskan sedikit minyak di dalam periuk lalu tumis bahan-bahan B (kisar) hingga wangi.
3. Masukkan daging dan tumis beberapa minit hingga daging kecut. Tuang air secukupnya (lebih kurang 2 cawan lebih) lalu didihkan hingga daging empuk.
4. Masukkan ubi kentang, air asam jawa dan daun kesum. Didihkan lagi hingga semua bahan masak dan kuah agak pekat.
5. Tambah garam dan gula secukup rasa dan sesuaikan rasa masam dan masinnya.

Waktu memasak:45 minit
Cara memasak: Rebus
Jenis masakan: Lauk sampingan
Keistimewaan: Rasa masam masin yang menggamit selera

Anggaran kos:RM10-12 utk 4 org

Info chef: air asam jawa menjadikan rasa enak pada menu ini.

Kredit: rasa.my

Comments


  1. ayo segera bergabung dengan kami hanya dengan minimal deposit 20.000
    dapatkan bonus rollingan dana refferal ditunggu apa lagi
    segera bergabung dengan kami di i*o*n*n*q*q

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Resepi Daging Bakar Danok & Air Asam

SAMBAL DAGING